Prikaz rezultata str. 1/1
    VIP

Član od
    Sep 2011
    Hvala
    7
    Pohvaljen 153 puta u
    128 postova

VA - U spomen pesniku Dusku Trifunovicu ( bootleg by pparadiso )

U spomen pesniku Dusku trifunovicu (bootleg by pparadiso) (2009)

(Januar 28, 2006)

Dusko Trifunovic (1933-2006).

U Novom Sadu, u 73. godini priminuo je veliki srpski pesnik Dusko Trifunovic. Sa srpske pesnicke scene otisao je jedan od njenih najdarovitijih i najcudesnijih pesnika. Sa sigurnoscu se moze istaci da je on bio jedan od najplodnijih pesnika u posljednih 50 godina. Dokazao je da u srpskom pesnistvu ima toliko prostora, lepote, blagosti i toliko nedostignutih visova. On je pisao divnu, veliku i romanticnu poeziju.

Pocetkom rata, otisao je iz Sarajeva i iz Bosne, gdje je javno knjizevno delovao punih 50 godina. Sve svoje zbirke pesama, osim poslednje, objavio je u Sarajevu.
    Dusko Trifunovic, je rodjen u selu Sjekovcu, kod Bosanskog Broda. Zavrsio je bravarski zanat i srednju sumarsku skolu, kada je i poceo da pise pesme i da se bavi literaturom.
    Napisao i nekoliko velikih zbirki pjesama, "Zlatni kursum" (1958), "Babova rdjava bastina" (1960), "Jetke pripovjetke" (1962), "Tumac tiranije" (1966) i "Sok soba" (1972). To je bila lirika potpuno samoniklog, svojeglavog i cudesnog, bogomdanog pesnika. Bio je pesnik filozof, nepopravljivi individualac sa svojim mislima o svetu u kojem je zivio.
    Pomenute zbirke pesama uistinu mogu da prosvete i prosvetle svakog citaoca, ukoliko im se iskreno i dusno prepuste.

Tek kasnije je zavrsio studije knjizevnosti na filozofskom fakultetu u Sarajevu. Stitio se i sopstvenom i tudom vedrinom u zivotu. Okusao se i u drugim knjizevnim radovima i vrstama. Napisao je dosta knjiga, najvise za djecu, zatim nekoliko romana i drama. Napisao je veliki broj pesama za muzicare i muzicke sastave. U to vreme postao je veoma popularan pesnik kod slusalaca zabavne i rok muzike, jer su njegove pesme izvodili najbolji muzicki sastavi i pojedinci u ondasnjoj Jugoslaviji, "Indeksi", "Bjelo dugme", "Zdravko Colic" "Jadranka Stojakovic" "Teska Industrija" " Cod" i mnogi drugi popularni sastavi i pevaci. Autor je brojni hitova, kao što su: "Glavo luda", "Tajna veza", "Sta bi dao da si na mom mjestu", "Zlatna ribica".

Ovaj divni i nezaboravni pesnik dozivjeo je pod svoju starost, da ga oni koje je proslavio, a to su muzicari, zaborave pred kraj zivota i da mu ne pomognu materijalno, kad mu je najteze bilo, u njegovim penzionerskim, Novosadskim danima. Raspad Jugoslavije i gradjanski rat su ga veoma potresli. Ipak, pred samu smrt, njegovi vojvodjanski prijatelji, Novosadska izdavacka kuca "Prometej" i Suboticki "Radio-Herc", objavili su njegova izabrana djela u 15 knjiga.

Dusko Trifunovic, to divno pesnicko i ljudsko stvorenje, sahranjen je u nasim svetim Karlovcima po svoj izricitoj zelji, na jednoj blagoj padini Cerata, brda prema Sremskim Karlovcima. Komemoracija je obavljena u Matici Srpskoj u Novom Sadu, a ispratile su ga do poslednjeg prebivalista hiljade njegovih postovalaca. Ovu svoju poslednju zelju ostavio je testamentarno u svojoj poetskoj zbirci, "Veliko spremanje" (2005).

"...Pamtite me po pesmama mojim..." Nikada ga necemo zaboraviti, jer se njegovi stihovi ne mogu zaboraviti.

================================================== ================================================== ======================================

Genre................: Pop, Rock, Folk
    Source...............: CD, Vinyl, Cassete
    Year.................: 2009
    Ripper...............: Easy CD-DA Extractor 5.03 & Plextor X-B950UE
    Codec................: LAME 3.96
    Version..............: MPEG 1 Layer III
    Quality..............: Insane, (avg. bitrate: 320kbps)
    Channels.............: Stereo / 44100 hz
    Tags.................: ID3 v1.0, APE v2.000
    Ripped by............: pparadiso on 16.5.2009
    Included.............: NFO
    Covers...............: Front

Spisak pesama:

01. Bijelo Dugme - Glavni junak jedne knjige
    02. Cod - Sve bi dao da mi kazes da jos za nas ima nade
    03. Indexi - Cajtnot
    04. Jadranka Stojakovic - Ja nisam tvoga kova
    05. Teska Industrija - - Kadija
    06. Zdravko Colic - Da mi nije ove moje tuge
    07. Bijelo Dugme - Lova
    08. Indexi - Treba omijesti manijake
    09. Bijelo Dugme - Sta bi dao da si na mom mjestu
    10. Zdravko Colic - Glavo luda
    11. Jadranka Stojakovic - Otom potom
    12. Bijelo Dugme - Pristao sam, bicu sve sto hoce
    13. Bijelo Dugme - Odlikasi
    14. Teska Industrija - Zasviraj i za pojas zadjeni
    15. Zdravko Colic - Srce je jedna zverka stara
    16. Bijelo Dugme - ma neka tajna veza
    17. Indexi - Ti si mi bila u svemu naj
    18. Bisera Veletanlic - Ko priznaje, pola mu se prasta
    19. Bijelo Dugme - Sta je tu je
    20. Cod- Budi jaca
    21. Zdravko Colic - Rijeka suza i na njoj ladja
    22. Jadranka Stojakovic - Sve Smo Mogli Mi
    23. Zdravko Colic - Ljubomora
    24. Teska Industrija - Karavan

Playing Time.........: 01:24:57
    Total Size...........: 194.44 MB

Kod:
    Samo registrovani članovi mogu vidjeti link, molimo vas registrujte se

Kod:
    Samo registrovani članovi mogu vidjeti link, molimo vas registrujte se

2. Sljedećih 4 članova su se zahvalili pparadiso™ na ovoj poruci:

ćirko (03-07-2012), eiffel (14-09-2012), mastek (28-11-2012), sasa1978 (17-07-2012)

Pravila pisanja poruke

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostavljati odgovore
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje poruke
  •  
Trenutno vrijeme na forumu: 01:00.
Copyright © by CroSatelite.com